Werktijdverkorting vanwege coronavirus?

6 maart 2020

Heeft het Coronavirus invloed op uw bedrijf en heeft u daardoor tijdelijk minder werk? Werktijdverkorting, ofwel deeltijd-WW, kan dan een oplossing bieden.

 

Coronavirus

Het Coronavirus heeft inmiddels ook gevolgen voor bedrijven en niet alleen voor die in ‘besmette’ gebieden. Ook afnemers, toeleveranciers en logistieke dienstverleners kunnen hun omzet zien dalen als gevolg van het virus.

 

Werktijdverkorting 

Als u tijdelijk minder werk heeft voor uw werknemers en ontslag daarmee niet aan de orde is, kan tijdelijke werktijdverkorting mogelijk een oplossing bieden. Uw werknemers krijgen dan voor de niet-gewerkte uren een WW-uitkering via het UWV.

Werktijdverkorting is een tijdelijke oplossing en kan dan ook alleen maar betrekking hebben op een periode tussen 2 en 24 weken.

Bij een verwachte langere duur zal geen vergunning worden afgegeven. Ook moet naar verwachting minstens 20% van de arbeidscapaciteit niet worden benut.

 

Buitengewone omstandigheden

 

Werktijdverkorting is een bestaande regeling en een beroep hierop kan alleen bij buitengewone omstandigheden die geen gewoon ondernemersrisico zijn. Het Coronavirus kan zo’n buitengewone omstandigheid zijn voor uw bedrijf.

 

Vergunning

 

Een vergunning om werktijdverkorting toe te mogen passen, vraagt u digitaal aan via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op het formulier moet u onder andere aangeven wat de oorzaak van de verminderde werkzaamheden is. Na het afgeven van de vergunning kunt u voor uw werknemers een WW-uitkering aanvragen via het UWV.

 

 

Heeft u vragen over de mogelijkheden van tijdelijke werktijdverkorting, neem dan contact met ons op.


Volgende bericht Naar het nieuwsoverzicht Vorige bericht