Leef je uit op de racefiets van de zaak

5 maart 2020

 

Is dit het moment om twee passies met elkaar te verbinden namelijk ondernemen en fietsen? Wat zijn de fiscale en financiële gevolgen als ik mij als een prof door mijn onderneming laat sponsoren en van een op en top racekarretje laat voorzien. 

De nieuwe regeling fiets van de zaak 

Per 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling voor het ter beschikking stellen van een fiets van de zaak in het leven geroepen. Er geldt een bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs bij het salaris van een directeur-grootaandeelhouder. Als je als ondernemer een eenmanszaak hebt of bijvoorbeeld vennoot in een vennootschap onder firma of maat in een maatschap bent is het effect  iets anders. In dat geval wordt er 7% van de consumentenadviesprijs in mindering gebracht op de van de winst afgetrokken kosten van de fiets van de zaak. In dat geval wordt er nooit meer gecorrigeerd dan de daadwerkelijk afgetrokken kosten. 

Bovenstaande zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting en loonheffing, er zijn echter ook gevolgen voor de BTW. 

Normaal gesproken zou je verwachten dat je de BTW die in de aanschafprijs volledig mak aftrekken en dat je jaarlijks een bedrag aan BTW moet rekenen voor het deel dat de fiets privé wordt gebruikt. De wetgever heeft in dit geval voor een andere oplossing gekozen: Bij de aanschaf van de fiets mag er maximaal € 130 aan BTW worden afgetrokken. Als het bedrag aan BTW in de aanschafprijs hoger is mag je die niet aftrekken, dat niet aftrekbare bedrag is dan eigenlijk de correctie voor privé-gebruik. 

Voorbeeld 

Geïnspireerd door de grootmoedigheid van onze regering stap je naar een gespecialiseerde rijwielverkoper. Na een grondig gesprek over je sportieve fietsaspiraties komt er een mooie velo uit de bus, bestaande uit een ultralicht maar oersterk carbon frame, met een onderdelengroep met elektronische schakeling en hydraulische schijfremmen. De kosten (consumentenadviesprijs) zijn € 5.000 inclusief BTW. 

Je bent directeur-grootaandeelhouder van een eigen B.V. 

We gaan er van uit dat je B.V. maximaal € 200.000 winst maakt, waardoor het vennootschapsbelastingtarief vanaf 2021 15%  zal zijn. Verder gaan we uit van een salaris dat ligt tussen de € 68.508 en € 101.639. Het inkomstenbelastingtarief bedraagt dan 55,5 % (dit komt door een truc van Rutte C.S. waarbij de arbeidskorting is afgebouwd). 

Stel dat de B.V. de fiets aanschaft en hem aan jou ter beschikking stelt. De fiets kost de B.V. € 5.000 minus de aftrekbare BTW.

Eigenlijk zit er € 867,78 aan BTW in de aanschafprijs, maar vanwege het privé gebruik is de aftrek beperkt tot € 130.

Per saldo kost de fiets dan € 4.870. De fiets heeft na 5 jaar nog een restwaarde van € 1000. De jaarlijkse afschrijving levert in totaal € 580,50 belastingvoordeel op. Omdat het een investering in een bedrijfsmiddel is, krijg je ook kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze levert een belastingbesparing op van € 204,54 op. 

Om een vergelijking met een aanschaf in privé te maken brengen we de fiets na 5 jaar over naar privé.

Daarbij moet de B.V. 21% BTW over de restwaarde van € 1000 betalen, dat is € 210.

Voor het privégebruik moet de B.V. 7% van € 5.000 is € 350 bij het loon tellen en er wordt daardoor € 194,25 per jaar en in totaal € 971,25 aan loonbelasting op je salaris ingehouden. 

Bovendien wordt de onttrekking van de fiets in jaar 5 gezien als een bruto dividenduitkering waarover je € 367,99 belasting in box 2 betaalt. 

Rekening houden met al het bovenstaande kost het de B.V. € 4.294,96 en privé € 1.339,24 en zijn de totale kosten dus € 5.634,20. 

Als je fiets in privé wil aanschaffen en het geld daartoe als dividend uit de B.V. wil halen kost dat € 1.839,95 aan belasting in box 2 en per saldo dus € 6.839,95. 

Per saldo kan het dus een voordeel opleveren van € 1.205,75. Om te voorkomen dat de inspecteur zou kunnen stellen dat de fiets van de zaak alleen maar voor privé is het wel nodig dat je de fiets ook regelmatig voor woon-werkverkeer en/of andere zakelijke ritten gebruikt. 

Één idee voor een zakelijke rit zou al de CONTOURtocht kunnen zijn. 

Je hebt een eenmanszaak 

We gaan er van uit dat je een belastbare winst genereert van meer dan € 68.508. 

Als je een eenmanszaak hebt of je bent medevennoot in een V.o.f. of maat in een maatschap, kun je de BTW in de koopprijs in eerste instantie volledig aftrekken. Daardoor kost de fiets in eerste instantie € 4.132, 23. De afschrijving bespaart je over 5 jaar gerekend € 1.333,39 aan belasting en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek levert € 492,55 belastingvoordeel op. De BTW -correctie voor privégebruik moet worden berekend naar rato van het privégebruik dat hebben we eens gesteld op 80 % en bedraagt daardoor over 5 jaar € 694,22. Bij het overbrengen naar privé na 5 jaar moet er nog eens € 210 BTW betaald worden. Door de jaarlijkse correctie op de kosten ter hoogte van 7% van € 5.000, bedraagt de belasting over 5 jaar gerekend € 744,98. 

De totale kosten voor de fiets van de (eenmans)zaakbedragen daardoor € 3.955, 49. 

Als je de fiets in privé moet kopen uit de overgebleven winst na belasting, zou je dat in totaal € 8.706, 25 kosten. 

Conclusie 

Wil jij je demarrages in de toekomst met nog groter plezier plaatsen, neem dan zakelijk wat vaker de racefiets en voel je als een prof die zijn materiaal ook gesponsord krijgt. Denk er daarbij aan dat fietsen ook een geschikte netwerkactiviteit kan zijn.

 

Aanmelden voor de CONTOURtocht van 6 september 2020 kan via pr@contouraccountants.nl

 

Lees hier het algemene memo over de fiets van de zaak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Volgende bericht Naar het nieuwsoverzicht Vorige bericht