Brexit: wat moet u in ieder geval doen?

27 november 2018

Brexit, je leest er iedere dag over. Momenteel ligt er een voorlopig akkoord, maar het is nog de vraag of dit er door komt. Door deze onzekerheid hebben veel ondernemers nog geen stappen ondernomen om zich voor te bereiden op de Brexit. Toch is het verstandig om nu al maatregelen te nemen. Want voorbereiding kost enkele maanden!

 

Door de Brexit Impact scan te doen op www.brexitloket.nl/impactscan krijgt u gericht advies wat uw onderneming moet doen om voorbereid te zijn op de Brexit. Bovendien adviseert de overheid ondernemingen om in ieder geval onderstaande 3 stappen te ondernemen wanneer zij zaken doen met het Verenigd Koninkrijk:
- vraag een EORI-nummer aan. Ongeacht de aard en omvang van de handel, of u zelf de aangifte doet of laat doen, heeft elk bedrijf een EORI-nummer nodig. 
- Zorg dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane. U kunt uw douaneaangifte uitbesteden aan een douane-expediteur of dit zelf via speciale software doen. 
- Vraag een Registratie Elektronisch Berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet. De douane heeft verschillende douaneprocessen, waarvoor afzonderlijk een registratie elektronisch berichtenverkeer aangevraagd moet worden. 

 

Daarnaast is het verstandig om na te gaan of u uw leveringsvoorwaarden moet aanpassen en of het nodig is om een vergunning bij de Belastingdienst aan te vragen voor het verleggen van de btw naar de binnenlandse aangifte. Dit laatste is van belang als u regelmatig goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk importeert. 

 

Het is mogelijk om de Brexit-voucher aan te vragen bij de overheid. Met deze voucher krijgt u subsidie van de overheid voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van de Brexit voor uw onderneming. De kosten voor het advies worden voor 50% vergoed met een maximum van € 2.500,-. Voor meer informatie zie www.rvo.nl/subsidies-regelingen/brexit-vouchers.

 

Veel informatie over de Brexit kunt u vinden op www.brexitloket.nl.
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen. 


Volgende bericht Naar het nieuwsoverzicht Vorige bericht