Maatregelen voor ernstige calamiteiten bij een DGA

7 maart 2019

In een menselijk leven kan men helaas getroffen worden door ingrijpende gebeurtenissen zoals een ernstige ziekte of overlijden. Als DGA van een B.V. is het goed om stil te staan bij een aantal maatregelen die je zou kunnen treffen om er voor te zorgen dat zaken bij het optreden van deze gebeurtenissen  geregeld worden zoals dat gewenst is. De maatregelen die je kunt en moet treffen zijn sterk verschillend al naar gelang de omstandigheden. Zo maakt het een groot verschil of je een B.V. hebt waarin nog een actieve onderneming wordt gedreven of dat er nog slechts sprake is van een B.V. waarin hoofdzakelijk liquiditeiten zitten. In het laatste geval worden je erfgenamen bij jouw overlijden mogelijk meteen met een belastingclaim geconfronteerd. Ook is van belang of er sprake is van een partner en/of(minderjarige) kinderen.

Het belang om zaken te regelen zit hem onder andere in het waarborgen van de continuïteit van de onderneming, een deskundig beheer van het vermogen en het wegnemen van de zorg voor deze zaken bij de nabestaanden.

Er zijn een aantal mogelijkheden waarmee je vóórdat een calamiteit als de dood of een ernstige ziekte (waarbij jezelf niet meer in staat bent om zaken te regelen ) zich voordoet kunt regelen. Dit zijn onder meer het levenstestament, een stichting administratiekantoor en het gewone testament.

 

 

Voor een verdere uitleg kun je via de volgende link het hele artikel lezen:

Artikel