De nieuwe plannen van Rutte III zijn bekend. Mijn visie

11 oktober 2017

Gisteren werden de losse flarden aan fiscale regels samengevat in de nieuwe plannen van het kabinet Rutte III. Dinsdag konden de 70 pagina’s integraal worden ingezien. Wat een samengeraapt zootje aan maatregelen. In alle wetgevingen verandert er wel iets. Op hoofdlijnen verbetert er veel, maar er zijn ook vervelende maatregelen opgenomen in door Rutte III geformuleerde vertrouwen in de toekomst. Er is veel gelekt. Het druppelde niet, het regende aan nieuwtjes de afgelopen dagen. Er ging geen dag voorbij of er was weer nieuws te melden.

Tarieven in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting gaan omlaag. De verhoging van het belastingvrije vermogen in box 3. Heffingskortingen gaan omhoog. We houden nog maar twee schijven over in de inkomstenbelasting met tarieven van bijna 37% tot en 49,5% voor alles boven 68.000 euro. Houden wij met die twee schijven als belastingadviseurs dan geen werk meer over? Kunnen adviseurs dan niets meer voor ondernemers of vermogende particulieren betekenen? Ja zeker wel ! Genoeg mogelijkheden om belasting te besparen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Naast de goede berichten, zijn er voor de komende periode ook slechte zaken aangekondigd. Bij Jan Peter Balkenende kwam het zoet nog na het zuur. Mark Rutte III combineert het zoet met het zuur. De grootste verrassing van gisteren was nog wel dat het tarief voor dividenden uit de eigen BV (box 2 heffing) wordt verhoogd. Van 25 procent naar 27,3% in 2020 en uiteindelijk naar 28,5% in 2021. Ook verkoopwinsten van aandelen in de eigen BV worden belast tegen dit hogere tarief. Bekend was al dat het tarief van de omzetbelasting op de dagelijkse boodschappen omhoog gaat van zes naar negen procent. Slecht nieuws voor de grensstreek. En dan het heilige H-woord. De hypotheekrente. Die is niet meer heilig. Voor menig huisbezitter was het reden om Rutte te steunen door dik en dun. Nu gaat de regeling op de helling. Volgend jaar wordt de aftrek verlaagd tot 49,5 procent, in 2019 tot 49 procent. Daarna gaat het hard. Vanaf 2020 gaat er drie procent per jaar vanaf. Uiteindelijk blijft dan na vier jaar een aftrek tegen 37 procent over. De verlaging van het eigenwoning forfait compenseert die versobering echt niet. En hoe gaat de nieuwe zelfstandigenaftrek er uit zien? Een afbouw van het tarief (maximaal de eerste schijf in de inkomstenbelasting) lijkt ook in het verschiet te liggen.

Het vertrouwen dat wordt uitgesproken door de onderhandelaars van het nieuwe regeerakkoord, moet wat mij betreft nog komen. De afbouw van de eigen woning schuld was een groot goed. Dat werd gestimuleerd door de overheid. Spaarzame mensen werden de laatste jaren aangespoord hun hypotheek af te bouwen. Het eigen woning forfait voor die mensen zonder schuld werd jaren buitenspel gezet. Straks mogen eigen woning bezitters zonder een hypotheek echter weer belasting gaan betalen over het eigen woningforfait. Hoe betrouwbaar is dat ? Het terugdraaien van de verhoging van de verlenging van de eerste schijf voor bedrijven getuigt ook niet bepaald van consistent beleid. Het vertrouwen komt te voet en vertrekt per paard. Ik ben benieuwd of het paard op stal blijft of dat er nog meer heilige huisjes of begunstigende maatregelen gaan sneuvelen. Zo lang het kan…. Profiteer er van. De bedrijfsopvolgingsfaciliteit is nog steeds in leven!