Accountantscontrole: Efficiënt en risicogericht

19 juni 2018

Accountantscontrole: Efficiënt en risicogericht

Organisaties van een bepaalde omvang zijn verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een gecertificeerd accountant. Bij het controleren van een jaarrekening kunnen verschillende aanpakken of strategieën worden gehanteerd. In het verleden werd bijna altijd de traditionele aanpak toegepast: hierbij wordt een organisatie van A tot Z doorgrond en worden steeds dezelfde lijstjes en procedures afgewerkt.

Steeds vaker maken accountants gebruik van een zogenaamde risicogerichte aanpak. Bij deze strategie focust de accountant zich op essentiële bedrijfsprocessen. Werkzaamheden van vorig jaar worden niet klakkeloos overgenomen; er wordt steeds opnieuw gekeken waar risico’s binnen uw organisatie liggen. Zo wordt niet alles helemaal onnodig dichtgetimmerd, maar focust de accountant zich op de voor u relevante zaken.

Automatisering biedt mogelijkheden

Door de toenemende automatisering krijgt de accountant een andere rol. Veel processen zijn tegenwoordig gestandaardiseerd; de foutmarge wordt daardoor kleiner en de accountant kan zijn tijd efficiënter of anders besteden. Dit is ook terug te zien in de wijze waarop een jaarrekening wordt gecontroleerd. De accountant kan zich focussen op de risico’s of discussiepunten van uw jaarrekening.

De aanpak van CONTOUR

Bij CONTOUR beschikken we over een controleteam dat aan alle (kwaliteits)eisen voldoet om een controle te mogen uitvoeren. Bij een kwaliteitstoetsing heeft onze aanpak tot de hoogste score geleid. Wij kiezen voor een risicogerichte aanpak en zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze klanten optimaal van dienst zijn. Ten opzichte van de traditionele wijze waarop een jaarrekening wordt gecontroleerd, heeft onze aanpak een aantal voordelen: 

  • We werken klantgerichter: onze risicogerichte controlewerkzaamheden zijn écht afgestemd op uw organisatie;
  • We werken efficiënter: er worden geen onnodige werkzaamheden uitgevoerd.

Wij helpen u graag

Bent u benieuwd hoe u uw controleplicht op een efficiënte manier kunt invullen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ik help u graag verder

 

Vul uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk terug!

CONTOUR  

CONTOUR is een no-nonsens accountantskantoor dat het beste uit uw onderneming haalt. Wij voorzien u van proactief advies en zorgen dat u te allen tijde inzicht heeft in uw huidige gegevens of cijfers.

Samen creëren we de omstandigheden om succesvol te zijn. Samen gaan we lijnrecht naar resultaat!


Naar het blog